Augustanakirken i Aarhus kan i dag fejre 10 års fødselsdag. Vi var, så vidt vides, den eneste menighed i Danmark, der på daværende tidspunkt havde hele Konkordiebogen som bekendelsesskrift. [Read more…]
Anerkendelse af kirkeligt fællesskab

Indlægget er historisk. Augustanakirken har måttet bryde kirkefællesskabet med OLCC pga. OLCC’s vranglære.
Augustanakirken holdt i søndags efter gudstjeneste ekstraordinær menighedsforsamling, hvor vi anerkendte og erklærede kirkeligt fællesskab med to menigheder i USA samt anmodede en tredje menighed, der er under dannelse, om anerkendelse af kirkeligt fællesskab.
Det drejer sig om menighederne i The Orthodox Lutheran Confessional Conference (forkortet: OLCC – på dansk: Den Ortodokse Lutherske Konfessionelle Konference).
Augustanakirkens præst har gennem en del år ført læresamtaler med præsterne i OLCC gennem skype-deltagelse i deres præstekonventer, samt holdt foredrag på deres årlige kirkekonference. Gennem samtalerne er det blevet klart for begge parter, at vi er enige i læren. Vi må derfor gensidigt anerkende det kirkelige fællesskab, hvilket vi har gjort med glæde.
I en tid, hvor få vil lytte til og prædike Guds ords rene lære, må vi glæde os over fællesskabet med dem, der vil, selvom de er langt væk.
Kirkeligt fællesskab vil sige, at vi kan dele prædikestol, alterbord og gudstjenester. Men først og fremmest vil det sige, at vi i fællesskab aflægger den gode bekendelse til Guds ords klare og rene lære for verden.
Hvad er kirken? Foredrag om læren om kirken og de praktiske konsekvenser heraf
D. 24. oktober 2013 var Augustanakirkens præst inviteret til at holde et oplæg på Menighedsfakultetet under overskrifterne “Hvad er kirke?” og “Hvad betyder det i praksis?”
Oplægget var en del af en serie oplæg, hvor bl.a. en repræsentant for den karismatiske Århus Valgmenighed samt Folkekirken i Løsning skulle holde oplæg over samme emne.
Oplægget fra Augustanakirkens præst var opbygget om to teserækker – en om, hvad kirken er, og en om, hvad de praktiske konsekvenser af dette kirkesyn er.
Oplægget blev optaget, da præsten efterfølgende holdt det i menigheden.
Nedenfor gengives teserne, som er redigeret let efter foredraget:
Hvad er kirke?
I. Kirkens forudsætning er, at mennesker fødes med synd og under Guds vrede siden Adam og Eva. Menneskets største problem er således dets egen synd og Guds vrede over synden. Alle andre problemer følger heraf som enten konsekvenser af synden eller udtryk for syndigt begær, som ikke bliver opfyldt.
II. Kirkens grundlag er Jesus Kristus, Guds Søn, sand Gud og menneske, menneskehedens stedfortræder, som med sit liv opfyldte Guds lov, med sin lidelse og død sonede hans vrede og ved sin opstandelse blev benådet og erklæret retfærdig som alle menneskers stedfortræder efter at have gjort fyldest for synden, så enhver, der er i ham, ikke rammes af Guds vrede, men er under Guds nåde.
III. Kirken i egentlig forstand er Guds rige, Jesu Kristi rige, som består af dem, der er i Kristus gennem evangeliet om syndernes forladelse i ordet og sakramenterne og gennem troen, som stoler på, fortrøster sig til og griber syndsforladelsen i evangeliet.
IV. Da troen på evangeliet ikke er synlig, er den synlige side af kirken, at Guds ord forkyndes ret, at sakramenterne forvaltes efter Kristi indstiftelse, og at mennesker forsamles om disse midler.
V. Gud har, for at ordet kan forkyndes ret og sakramenterne forvaltes ret, åbenbaret sig gennem profeter og apostle, så den nytestamentlige åbenbaring er Guds endelige og fuldstændige åbenbaring på denne side af dommedag, hvorfor vi ikke skal forvente nogen anden åbenbaring eller nye profeter og apostle, men alene holde os til det ydre ord i Den Hellige Skrift.
Hvad betyder dette syn på kirken i praksis
I. Det betyder, at kirkens fornemste opgave er at forvalte nådemidlerne, som uddeler syndernes forladelse samt skaber og bevarer troen i menneskers hjerter og dermed indfører mennesker i Guds rige og bevarer dem i Guds rige.
II. Dette sker først og fremmest i menighedens offentlige gudstjeneste, som må holdes i ærefrygt for den hellige Gud, være for hele kirken, have fokus på Guds ord og sakramenter og ikke appellere til menneskers frie vilje, som om de selv kunne beslutte sig for at tro.
III. Fra gudstjenesten sendes mennesker ud i verden, hvor de i troen på evangeliet skal tjene deres næste gennem kærlighedsgerninger i deres kald og stand, i hjemmet, samfundet og menigheden, og hvor de vil møde de kors, Gud lægger på dem i kald og stand, som skal drive dem tilbage til ordet og sakramenterne – særligt i gudstjenesten.
IV. Fordi kirkens synlige side er forsamlingen om den rene forvaltning af ordet og sakramenterne, og Gud har åbenbaret sig klart og endeligt i Skriften, skal kirkeligt fællesskab, dvs. fællesskab om ordet og sakramenterne og anden offentlig gudsdyrkelse forbeholdes dem, der fuldt ud tilslutter sig Guds ords lære.
V. Kirken må også i sin praksis respektere Guds ordninger, så den ikke agerer verdslig og politisk magt, ikke overtager forældrenes ansvar for oplæring af børnene i troen, ikke tillader lægprædikanter og ikke tillader kvinder at byde over mænd i menigheden.
De tre stænder og de tre slags fædre – deres forfald og deres genrejsning
Hermed lidt løse tanker om de tre stænder. Man er langsomt ved at genopdage tanken om kald og stand flere steder på den kirkelige højrefløj, men der er et stykke endnu, og der er brug for et opgør med evangelikalismens og pietismens undergravelse af de tre stænder og dertil hørende gudgivne autoriteter som Guds gode ordninger.
Martin Luther gør i sin store katekismus i forklaringen til det fjerde bud gældende, at der findes tre slags fædre: husfædre, landsfædre og åndelige fædre. Disse tre slags fædre svarer til det, der er blevet kaldt de tre stænder: husstanden, øvrigheden og kirken. Reformationen var også en genopdagelse af disse tre stænder og de tre tilhørende fader-embeder. De er alle bibelske. Den grundlæggende enhed i såvel kirke som samfund er fra skabelsen af husstanden med husfaderen som overhoved. Indtil Moseloven var husfaderembedet dét embede, der videregav Guds ord.
Da menneskene blev flere, blev en del af faderansvaret udøvet af slægsoverhovederne, som blev folke- eller landsfædre. I den gammeltestamentlige kirke fungerede patriarken både som verdslig og åndelig øvrighed. Med Moseloven blev det aronitiske præstedømme og levitterne udskilt til at udgøre den åndelige øvrighed sammen med profeterne. Slægtsoverhovederne og siden dommere og konger udgjorde den verdslige øvrighed, landsfaderembedet.
Men ingen af dem ophævede husfaderembedet, som fortsatte som et centralt embede, der bl.a. har til opgave at oplære husstanden og særligt nye generationer i troen.
Heller ikke i det nye testamente ændredes der grundlæggende ved denne tredeling af magten, selvom sammenhængen mellem den åndelige og den verdslige magt blev brudt, hvor hedninger varetog landsfaderembedet. Sådan havde det i øvrigt også været for jøderne i Egypten og i Persien og Babylon. Men alle tre er de Guds gode ordninger.
Reformationen gjorde op med disse tre stænders og faderembeders forfald. Prædikeembedet blev befriet fra det pavelige hierarki og fra at være et offerembede, så det igen blev et embede, hvis opgave var at forkynde ordet, forvalte sakramenterne, udøve nøglemagten og lede menigheden gennem Guds ord. Husfaderembedet og familien kom igen til sin ret som det sted, hvor troen skulle videregives, og det fik den ære, som tidligere var blevet givet til klostervæsenet. Husfaderen var og er hjemmets biskop, som har ansvaret for sin husstands åndelige og legemlige vel. Dermed har det en rolle i både det åndelige og det verdslige regimente, ligesom familien er den mest fundamentale enhed i begge.
Den verdslige øvrighed blev igen set som den Guds gode ordning den er, også når den ikke udøves af kristne. Pavekirken mente derimod, at kirken skulle regere øvrigheden. På samme måde forkastede sværmerne øvrigheden og ville skabe et gudsrige på jord, et jordisk tusindårsrige. Her adskilte de sig ikke væsentligt fra pavedømmet, som med sit klostervæsen og sine to sværd foragtede det verdslige samfundsliv som et sted, hvor kristne kunne virke.
Men kun ved at se øvrigheden som Guds gode ordning, kan man også forpligte den på Guds lov. Gud har skrevet sin lov på alle menneskers hjerter, og den er tilgængelig i et vist omfang gennem fornuften, så også hedninger kan henvises til den. Derfor giver det god mening at forsvare det ufødte barns ret til liv og ægteskabet mellem mand og kvinde med henvisning til fornuften og den naturlige lov, frem for at ville kristne øvrigheden, før man forpligter den på Guds lov. Og fordi øvrigheden er Guds gode ordning, skal kristne også underordne sig øvrigheden som var det Gud selv – for det er Gud selv, der befaler kristne at underordne sig øvrigheden, så længe den ikke befaler mennesker at synde.
Den reformerte kristendom har ligesom den lutherske set positivt på husstanden, men nok i mindre grad end luthersk kristendom set positivt på den verdslige øvrighed, når den blev udøvet af hedninger. Det har formodentlig været en medvirkende faktor til både præ- og postmillennialistiske ideer indenfor reformert kristentro. Pietismen har haft de samme tendenser, hvilket har ført til en mistillid til og til tider dæmonisering af øvrigheden og af samfunds- og kulturlivet. Man har i nogen grad isoleret sig fra samfunds- og kulturlivet og lavet parallelsamfund, fordi verdsligt automatisk blev anset som ugudeligt.
Samtidigt har pietismen og vækkelseskristendommen også undergravet de to andre stænder og faderembeder.
Men konventiklerne og siden missionshuse, cellegrupper, klynger m.v. har man foragtet prædikeembedet og gjort fårene til deres egne hyrder og lærere og foragtet den lokale forsamling om ordet og sakramenterne. Til gengæld har det været så som så med fårenes ret og pligt til at bedømme hyrderne og forkaste de falske hyrder.
Søndagsskole-, børne- og ungdomsarbejde har i vid udstrækning erstattet familien og husfaderen som det sted, hvor Guds ord bringes videre til den næste generation. Aldersadskilt kirkelig undervisning er fremmed for Biblen. Det betyder ikke, at det aldrig kan finde sted. Men det er ikke normen i Biblen. Undersøgelser fra USA viser desuden, at der er statistisk set større sandsynlighed for at forlade kirken, hvis man har gået i søndagsskole end hvis ikke. Desuden har en undersøgelse vist, at sandsynligheden for at børn fortsætter med at gå i kirke, væsentligt forøges af, at faderen går i kirke. Husfædre, der trofast oplærer deres husstand og tager dem med i kirke er Guds egen ordning for videregivelse af troen til næste generation. Derfor virker den. Den kirkelige børne- og ungdomskultur risekerer derimod at gøre mere skade end gavn, når den vænner børn og unge til, at de har krav på underholdning i kirken og når ungdomsledere og lignende overtager forældrenes opgave uden mandat og uden den nødvendige autoritet over børnene.
Den kirkelige højrefløj i Danmark, som i hvert tilfælde gerne vil give udseende af at være bibel- og bekendelsestro har en udfordring her. I stedet for en stadig jagen efter nye koncepter og metoder, som man tror kan erstatte Guds nådemidler og Guds ordninger, bør man genopdage Guds gode ordninger i familie, kirke og samfund. Det vil både betyde en fornyet respekt for de af Gud indstiftede embeder og også en mulighed for at kritisere disse på Skriftens grund, når de ikke opfylder deres forpligtelser eller går ud over deres guddommelige mandat, som f.eks. når øvrigheden bilder sig ind, at den kan ændre definitionen af ægteskabet eller når præster prædiker deres egne ideer frem for Guds ord.
Herodes, o hvi skræmmes du – en salme til epifani
På epifani, eller helligtrekonger, som det kaldes i Danmark, selvom vi hverken ved, at der var tre vise mænd eller at de var konger, mente man førhen, at både de vise mænds besøg i Betlehem, Jesu dåb og Jesu første under i Kana var sket på samme dag. På forskellig måde viste disse begivenheder Jesu guddommelighed. Julefesten, som først begyndte den 24. om aftenen, varede lige til epifani, og epifanitiden efterfølgende frem til Mariæ renselsesdag/kyndelmisse 2. februar betragtedes som en fortsættelse af julen, hvor man stadig sang julesalmer.
Således handler teksterne i denne periode om konsekvenserne af inkarnationen. Det er en god periode at prædike særligt om Kristi person, og måske støve konkordieformlens tale om den menneskelige naturs delagtighed i guddommelige egenskaber i Kristi person, som bl.a. gør, at han virker undergerninger i og gennem sit menneskelige kød og blod og kan være til stede i nadverens brød og vin med sit menneskelige kød og blod.
Til epifani har Luther gendigtet den oldkirkelige hymne “Herodes, hostis impie”, som igen er gendigtet i Hans Rasmussens “Dr. Martin Luther: Psalmer og aandelige Sange” fra 1890, en udmærket lille bog med Luthersalmer, som jeg varmt kan anbefale. Salmen gengiver kort og enkelt de tre begivenheder, som ofte knyttes til epifani:
Herodes, o hvi skræmmes du?
Er Jesus Kristus dig en gru?
Ej jordens konger søger han,
men fører os til himlens land.
De vises stjerne peger frem
mod lysets lys i Betlehem;
af deres offer se vi kan,
at Gud og mand og drot er han.
I Jordanflodens rene vand
Johannes-dåben antog han;
derved har han, Guds rene lam,
aftvættet os fra syndens skam.
Sin magt han dernæst skue lod:
Seks stenkar foran huset stod;
brat vandet skifted sin natur
og blev til vin så rød og pur.
Lov, ære, tak vor frelser kær,
o Jesus, Jomfrusønnen skær!
Ja, Faderen og Ånden med
fra nu og i al evighed.
Amen
- 1
- 2
- 3
- …
- 28
- Next Page »